Frontex-directeur kan niet aanblijven

Voor PvdA-Europarlementariër Kati Piri is het duidelijk: de positie van Fabrice Leggeri, directeur van EU-agentschap Frontex, is onhoudbaar. Niet alleen blijkt dat Frontex medeplichtig is aan het illegaal terugduwen van vluchtelingen, maar ook dat Leggeri deze informatie doelbewust heeft achtergehouden voor het Europees Parlement. 'Het is natuurlijk absurd dat Frontex is betrokken bij illegale activiteiten. Ze zijn verplicht om mensen in nood op zee te redden en alle mensenrechtenverdragen na te leven. Daar heeft Leggeri gigantisch in gefaald', zegt Kati Piri.

Nadat er al maanden zorgen waren over het onderscheppen en zonder asielprocedure terugsturen van migranten door de Griekse autoriteiten, bleek in oktober dat Frontex op de hoogte was van deze ‘pushbacks’ en er zelfs aan meewerkt. Vanmiddag legde directeur Fabrice Leggeri daarom verantwoording af in de commissie voor burgerlijke vrijheden in het Europees Parlement. Hij kon niet voldoende uitleggen hoe deze ernstige mensenrechtenschendingen systematisch konden plaatsvinden.
De EU heeft de afgelopen jaren veel geld gestoken in de Europese grenswacht. Frontex is opgericht om lidstaten te ondersteunen bij het beschermen van de grenzen, maar is ook verplicht om mensen in nood op zee te redden. In elke Frontex-operatie moeten mensenrechten strikt nageleefd worden. Het EU-agentschap is er overduidelijk niet in geslaagd om dit te garanderen en heeft het Europees Parlement hier – na herhaaldelijke vragen – niet over geïnformeerd.

Ook intern heeft het agentschap de zaken niet op orde. Het feit dat Frontex-medewerkers weinig over deze incidenten rapporteren - tot nu toe volgens Leggeri een teken dat ze dus weinig plaatsvinden -, lijkt er vooral op te wijzen dat zij niet alle signalen registreren. Verder zou Frontex dit jaar nog veertig ambtenaren aannemen die toe moeten zien op het naleven van alle mensenrechten. Dat zijn er op dit moment nog geen vijf. Er is een grote noodzaak voor grondig en transparant onderzoek naar deze misstanden. Als bestuurslid van Frontex zou de Nederlandse regering zich hier absoluut hard voor moeten maken. Leggeri’s antwoorden geven ook aanleiding om vragen te stellen aan de Europese Commissie hoe het kon gebeuren dat er 10 maanden is gesteggeld over het aannemen van mensenrechten officieren.

Om van Frontex een agentschap te maken waar fundamentele rechten hoog in het vaandel staan, is een grote cultuuromslag nodig. Dat zal dan ook moeten gebeuren onder leiding van een nieuwe directeur.

Lees hier hier meer in Trouw.