Een eerlijke en rechtvaardige samenleving, waar iedereen gelijke kansen krijgt én kan pakken. Daar heb ik me voor ingezet in Europa en daar wil ik voor strijden vanuit de Tweede Kamer. Want waar je vandaan komt of wat je postcode is, mag nooit je toekomst bepalen.
Meer dan 1800 miljard euro: zoveel zijn het Europese meerjarenbudget en coronaherstelfonds samen waard. Een onvoorstelbaar bedrag waar de Europese regeringsleiders het gisteren officieel over eens werden. Ook is nu de koppeling tussen deze EU-fondsen en de rechtsstaat echt een feit. Dat is vooral te danken aan de onvermoeibare inzet van het Europees Parlement en daar ben ik heel trots op.
De Brexit-onderhandelingen zijn wéér verlengd. Maar ondanks dat er compromissen zijn bereikt, is er nog maar heel weinig manoeuvreerruimte. Een no deal is nu dichterbij dan ooit.
Want deze week heeft de Raad, op ons aandringen, eindelijk het EU-Mensenrechtensanctieregime ingesteld. Hiermee is het veel gemakkelijker voor de EU om op te treden tegen schendingen van de mensenrechten. Waar dan ook ter wereld.
Voor PvdA-Europarlementariër Kati Piri is het duidelijk: de positie van Fabrice Leggeri, directeur van EU-agentschap Frontex, is onhoudbaar. Niet alleen blijkt dat Frontex medeplichtig is aan het illegaal terugduwen van vluchtelingen, maar ook dat Leggeri deze informatie doelbewust heeft achtergehouden voor het Europees Parlement. 'Het is natuurlijk absurd dat Frontex is betrokken bij illegale activiteiten. Ze zijn verplicht om mensen in nood op zee te redden en alle mensenrechtenverdragen na te leven. Daar heeft Leggeri gigantisch in gefaald', zegt Kati Piri.
Nu is het officieel: ik sta op plek 6 van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Wat is dit ontzettend bijzonder en eervol!
100 dagen. Zo lang is het deze week geleden dat de moedige bevolking van Belarus voor het eerst massaal de straat op ging uit protest tegen de verkiezingssabotage van Aljaksandr Loekasjenka. In de veertien weekenden die volgden, breidden de demonstraties en stakingen zich uit over het hele land. Loekasjenka’s regime reageerde met grof geweld. Vrijdag zit ik om tafel met presidentskandidaat en oppositieleider Svyatlana Tsikhanouskaya.
Kati Piri ging in gesprek met Omroep Flevoland over de Brexit.
Een grondwetswijziging die het voor stellen van hetzelfde geslacht onmogelijk maakt een kind te adopteren: helaas past het in een lange rij maatregelen waarmee premier Orbán de rechten van Hongaarse lhbti’ers inperkt.
Kati Piri reageert op de stelling: EU en NAVO moeten de deur dichtgooien voor Turkije. Het resultaat vind je hier, en hieronder.
Dat de Griekse kustwacht al maanden migranten terugduwt naar de Turkse wateren, is een publiek geheim. Maar nu blijkt dat ook de Europese grens- en kustwacht (Frontex) hier actief bij betrokken is en informatie erover bewust achterhoudt. Onaanvaardbaar. Dit is juist de organisatie die er op zou moeten toe zien dat zulke mensenrechtenschendingen niet plaats vinden!
De vuurzee in het vluchtelingenkamp Moria en het menselijk drama dat volgde, markeerden het definitieve failliet van het Europees asielbeleid. De verwachtingen van de nieuwe migratieplannen die de Europese Commissie presenteerde waren dan ook hooggespannen. Maar in plaats van harde afspreken om toekomstige Moria's te voorkomen, schiet het voorstel tekort om lidstaten tot een efficiënt en humaan asielbeleid te bewegen.
Sinds 31 januari zijn de Britten de EU uit. Maar daarmee is Brexit nog niet geregeld. Want de Britse premier blijft een definitieve echtscheidingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk maar uitstellen. Waarom doet hij dat? En wat staat er straks in die Brexitdeal? Op 2 oktober sprak Brexitrapporteur Kati erover met historicus Arend-Jan Boekestijn en NPO-correspondent Tim de Wit in hun podcast Europa draait door.
Hoewel het belangrijk is dat de Commissie de rechtsstaat in Europese landen beoordeelt, blijft het voorlopig helaas alleen bij een document. Wat echt nodig is, is een efficiënt EU-instrument dat de democratie, rechtsstaat en grondrechten in Europa verdedigt. De Poolse en Hongaarse regeringen blijven ondanks de start van zware strafprocedures doorgaan met hun antidemocratische beleid.
Het langverwachte nieuwe migratiepact van de Europese Commissie is vandaag gepresenteerd. De vraag is of hiermee de jarenlange impasse wordt doorbroken en mensonterende situaties als op de Griekse eilanden voorkomen.
Illegaal, onacceptabel en ronduit gevaarlijk. Dat is de bom die de Britse premier Johnson gisteren onder de Brexit-onderhandelingen legde. Op 7 september sprak Kati erover bij Bureau Buitenland.
Wat betekent de geopolitieke strijd tussen China en de VS voor de Europese Unie? Daarover sprak Kati op 3 mei in Buitenhof. Voor veiligheid blijft de EU afhankelijk van de NAVO, en zowel China als de VS zijn belangrijke handelspartners. Tegelijk heeft de coronapandemie duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de EU is. Kati vind daarom de belangrijkste les van de pandemie dat de EU dringend haar strategische autonomie moet ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat de EU-lidstaten, na de eerste schok van de COVID-crisis, snel afstapten van het 'ik eerst'-principe door elkaars patiënten over te nemen, gezamenlijk vaccins te bestellen en, hopelijk, ook samen de economische gevolgen het hoofd te bieden. Want alleen als collectief kan de EU een vuist maken in de Chinees-Amerikaanse machtsstrijd.
De coronacrisis grijpt diep in in ons leven. Onze bewegingsvrijheid is flink ingeperkt. Zelfs een wandeling in bos of op strand kan niet meer. Maar er zijn landen waar de inperking van de vrijheid nog veel verder gaat. Hongarije is al in lockdown, maar nu wil premier Viktor Orban tot eind van het jaar de democratie opschorten. Tenminste, daar komt het op neer volgens critici. Europarlementariër Kati Piri van de PvdA vindt dat Europa moet optreden.
Echte solidariteit laat zich niet afkopen. Wat de Grieken echt zou helpen is het overnemen van een deel van de 42.000 vluchtelingen die al maanden vast zitten op de eilanden.
Kati Piri schreef een voorstel voor een nieuwe EU-Turkije deal. Luister het interview bij Radio 1 terug: