Kati PiriKati Piri

Ik ben in 1979 geboren in Celldömölk, een klein stadje in het westen van Hongarije. Mijn vader is tijdens de Hongaarse revolutie in 1956 het land ontvlucht en is uiteindelijk via Oostenrijk in Nederland terecht gekomen. Ik ben opgegroeid in de prachtige stad Utrecht. Nederlands heb ik pas op mijn vierde geleerd toen ik naar de basisschool ging, want thuis spraken we Hongaars. Al van jongs af aan had ik de droom om naar het buitenland te gaan. Daarom ben ik na het Gymnasium afgerond te hebben een jaar Engels gaan studeren aan een internationale talenschool in Cambridge, de bekende universiteitsstad van Engeland. Het was voor mij een geweldige ervaring om met studenten vanuit de hele wereld te studeren en te wonen. Al met al een ontzettend leerzame periode waar ik met veel plezier naar terug kijk.

Na dit jaar buitenlandervaring ben ik aan de Universiteit van Groningen begonnen met de studies Pedagogiek en Engels. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar de opleiding Internationale Betrekkingen, die veel beter bij mij bleek te passen. Tijdens mijn studietijd ben ik actief geweest bij de studentenvereniging AEGEE, waar ik onder andere meehielp met het organiseren van een jaarlijks zomerkamp in Nederland voor studenten uit verschillende Europese landen. Daarnaast heb ik deelgenomen aan meerdere uitwisselingsprojecten waardoor ik in de praktijk heb ervaren dat we als Europeanen veel met elkaar gemeen hebben, maar tegelijkertijd soms in compleet verschillende werelden leven.

Na een stage bij Frans Timmermans, destijds nog Tweede Kamerlid, ben ik in het Europees Parlement gaan werken. Ik ben begonnen bij de PvdA-delegatie en uiteindelijk bij de grote fractie van de sociaaldemocraten terecht gekomen. Hier heb ik met ontzettend veel plezier gewerkt als politiek adviseur op de terreinen buitenlands beleid, defensie en mensenrechten. Na zes jaar Brussel ben ik aan de slag gegaan bij het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) waar ik politieke programma’s leidde in Oost-Europa en contacten onderhield met de EU instellingen. Zodoende kwam ik vaak in landen als Moldavië, Armenië en Georgië, waar het NIMD samenwerkt met alle politieke partijen die in de nationale parlementen vertegenwoordigd zijn. Het was voor mij een erg interessante en leerzame ervaring om op deze manier vanuit de buurlanden van de EU ‘van buiten naar binnen’ te kijken.

In 2014 heb ik mij – succesvol – kandidaat gesteld voor het Europees Parlement, omdat ik er van overtuigd ben dat dingen anders en beter moeten. Het gaat niet om meer of minder Europa, maar om het herstel van vertrouwen en het leveren van concrete resultaten. Samen die zaken oppakken die we niet alleen aan kunnen. Met goede afspraken die nageleefd worden, maar ook met iets meer respect en begrip voor elkaar – noem het solidariteit. Als lid van de buitenlandcommissie, de subcommissiemensenrechten en de commissie burgerlijke vrijheden, justitie & binnenlandse zaken zet ik mij met veel toewijding en plezier in voor mensenrechten, zowel binnen als buiten Europa.